منتشر شده در 22 December 2013 توسط میلاد

پیش نویس : این مقاله در شماره ۶۰۱ ، پنجشنبه ۲۸ آذر ۹۲ هفته‌نامه عصرارتباط چاپ شده است. 

بسیاری از افرادی که یک آی‌دیوایس نظیر آیفون، آی‌پاد و آی‌پد خریداری می‌کنند با مفهوم جیل‌بریک آشنا هستند و در واقع بعد از خرید یک آی‌دیوایس به دنبال جیل‌بریک کردن آن هستند. اما برای آشنایی ابتدایی برای کسانی که با این مفهوم آشنا نیستند باید گفت جیل‌بریک همانطور که از اسم آن پیداست به معنی رهایی از زندان است. اما این زندان را عده‌ای در واقع سیستم‌عامل iOS اپل می‌دانند. در حقیقت کسانی که iOS را به یک زندان بسته تشبیه می‌کنند با کمک جیل‌بریک سعی دارند محدودیت‌هایی که اپل بر روی دستگاه‌های خود قرار داده است را بشکنند. اما جالب است بدانید که جیل‌بریک به خودی خود یک عمل کاملا قانونی محسوب می گردد و در واقع به مانند قانون کپی رایت نمی‌ماند که سبب نقض یک قانون مشخص شود اما اپل در سیستم‌عامل‌های خود همیشه سعی کرده باگی که منجر به جیل‌بریک دستگاه‌های خود می‌شود را مسدود نماید. حتی در مقاطع مختلف اپل با استخدام افرادی که خود به جیل‌بریک iOS  می‌پرداختند سعی در شناسایی حفره‌های موجود در سیستم‌عامل خود پرداخته تا هکرها موفق به جیل‌بریک این سیستم‌عامل نشوند. اما حال این سوال پیش می‌آید که آیا در iOS7 نیازی به جیل‌بریک حس می گردد یا خیر ؟

دقایقی پیش خبرهایی مبنی بر انتشار جیل‌بریک آنتتر و پایدار iOS7 منتشر شد و کاربران می‌توانند از امروز آی‌دیوایس‌های خود را جیل‌بریک نمایند. اما حال باید پرسید تا پیش از iOS7 کاربران بیشتر به چه منظور از جیل‌بریک استفاده می‌کردند و الان نیز آیا به مانند گذشته این نیاز حس می‌شود یا خیر.  یکی از مهم‌ترین دلایلی که کاربران آی‌دیوایس، دستگاه خود را جیل‌بریک می‌کنند استفاده از توییک‌ها و یا افزونه‌هایی هست که iOS را کامل‌تر می‌نماید. برای مثال یکی از این افزونه‌ها که SBSetting نام دارد و تا پیش از iOS7 طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده بود، میانبرهایی برای کاربر فراهم می‌سازد تا به بخش‌های اصلی سیستم‌عامل خود دسترسی داشته باشند. اما در iOS7 این نیاز توسط مرکز فرمان یا کنترل سنتر رفع شد تا کاربران عملا به این توییک و افزونه بی‌نیاز شوند. اما یکی دیگر از محدودیت‌های اپل که کاربران را ترغیب به استفاده از جیل‌بریک نموده است قابلیت تغییرات تم و ظاهر آیفون است. کاربران بعد از جیل‌بریک با نصب توییک Winterboard این امکان را داشتند تا ظاهر آی‌دیوایس خود را به طور کامل تغییر دهند.

 

اما اپل تا به الان تلاشی برای رفع این نیاز کاربران نکرده است و شما در حالت عادی قابلیت تغییر تم در آی‌دیوایس را نخواهید داشت و تغییرات ظاهری تنها محدود به عکس پس‌زمینه لاک‌اسکرین و هوم‌اسکرین خواهد بود. اما یکی دیگر از بخش‌هایی که در iOS جای خالی آن حس می‌گردد، مدیریت فایل‌ها است. اپل بر این اعتقاد دارد که کاربر نیازی به دسترسی به فایل‌ها و پوشه‌های بر روی آی‌دیوایس خود ندارد اما این حرف به مذاق خیلی از کاربران آی‌دیوایس‌ها خوش نمی‌آید. بنابراین این دسته از کاربران با جیل‌بریک کردن دستگاه خود و ریختن نرم‌افزار iFile دسترسی کاملی به فایل‌ها و فولدرهای بر روی آی‌دیوایس‌شان خواهند داشت. اپل در iOS7 نیز راه‌حلی برای این موضوع نیندیشیده است و همچنان این سیستم‌عامل از فقدان یک برنامه مدیریت فایل رنج می‌برد. اما یکی دیگر از بخش‌های که اپل دسترسی آن را به روی کاربران خود بسته است، امکان ارسال فایل از طریق بلوتوث است. در واقع بلوتوث یکی از دغدغه‌های اصلی تعدادی از کاربران آی‌دیوایس‌ها محسوب می‌گردد که از برندهای دیگر به اپل مهاجرت کرده‌اند. اپل بر این اعتقاد دارد که بلوتوث به نقض کپی‌رایت کمک می‌کند و شما با امکان ارسال فایل برای مثال می‌توانید فایل‌هایی که حق نشر آن را ندارید به راحتی منتشر کنید. برای مثال یک آهنگ را از فروشگاه آیتونز خریداری کرده و آن را با بلوتوث به دوستان خود منتقل کنید. اما این دلیل از سوی بسیار از کاربران اپل، توجیه مناسبی نیست و آن‌ها آی‌دیوایس خود را جیل‌بریک کرده و با استفاده از نرم‌افزارهایی نظیر Air Blue Sharing یا Celeste قابلیت ارسال فایل از طریق بلوتوث را به دستگاه‌های خود اضافه می‌کنند. اپل در iOS7 نیز قابلیت ارسال فایل از طریق بلوتوث را قرار نداده و بعید است در آینده نیز این امکان را در دستگاه‌های خود قرار دهد. یکی از اتفاقاتی که خصوصا در چند سال اخیر در سیستم‌عامل iOS مشاهده شده استفاده از توییک‌هایی است که قبلا تنها توسط جیل‌بریک امکان استفاده از آن‌ها وجود داشت. برای مثال تا قبل از آمدن نوتیفیکیشن سنتر به iOS، تعدادی از توسعه‌دهندگان اپل این نوتیفیکیشن سنتر را با استفاده از جیل‌بریک برای آی دیوایس‌ها میسر ساخته بودند. اما اپل بعد از مشاهده استقبال از این توییک‌ها تصمیم گرفت که خود دست به کار شده و آن را به صورت رسمی در سیستم‌عامل خود عرضه کند و این اتفاق در iOS5  رسما اتفاق افتاد. در واقع به نظر می‌آید سیاست اپل بر این پایه بوده است که نیاز کاربران به جیل‌بریک را در هر نسخه نسبت به قبل کمتر کند و به نظر می‌آید تا حدی نیز در این زمینه موفق بوده است. اما در نهایت شما به عنوان کاربر اپل و دارنده یک آی‌دیوایس باید ببینید که آیا نیازی به جیل‌بریک در iOS7  حس  می‌کنید یا  اینکه ترجیح می‌دهید در حالت استاندارد و پیش‌فرض از آی‌دیوایس خود استفاده نمایید.

5 دیدگاه نوشته شده است! می توانید دیدگاه خود را بنویسید

  1. مرتضی says:

    چه زود هم شونصد میلیون کلمه مقاله مینویسه:))

    [پاسخ]

  2. موری says:

    لطفا یک انتی ویروس برای مک معرفی کنید که بعد از اتصال فلش مموری به کامپیوتر ،ویروسی نشود.باتشکر

    [پاسخ]

  3. mohammad says:

    به نظر من که احتیاجی به جیلبریک نیست ، چونکه با این کار چیزهایی رو که از دست می دید خیلی بیشتر از چیزهایی هست که بدست می آورید.

    http://tpbin.com

    [پاسخ]

  4. نرگس says:

    من که آیفون 5 دارم و بعد از نصب ios7 اونو جیل بریک کردم؛ گوشیم به طرز وحشتناکی باتری خالی میکرد به طوری که روزی سه چها بار مجبور به فول شارژ میشدم و بلاخره مجبور به restore کردن موبایلم شدم. نمیدونم واسه دیگران هم این اتفاق افتاده یا نه ولی من دیگه این کارو نخواهم کرد.

    [پاسخ]

    میلاد پاسخ در تاريخ February 15th, 2014 11:54 pm:

    @نرگس, مشکلتون حل شد؟

    [پاسخ]

دیدگاه خود را به ما بگویید.